MyKuali | Polisi Pembatalan / Pemulangan / Pertukaran
1550
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1550,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Polisi Pembatalan / Pemulangan / Pertukaran

Sila ambil perhatian bahawa semua produk telah disahkan untuk dibeli melalui keranjang belanja kami dan telah diterima oleh Gerbang Pembayaran Transfer Atas Talian kami E-GHL atau Pemindahan Bank Offline, pembelian yang ditakrifkan adalah tidak dapat dibatalkan dan pembayaran yang dibuat tidak boleh dikembalikan sepenuhnya. Untuk membolehkan pelanggan pengguna akhir mempunyai kepuasan 100% pembelian dari laman web kami, kami dengan senang hati akan menerima kembali dan bertukar barang dagangan baru 7 hari dari tarikh anda menerima pesanan anda selagi anda mengikuti garis panduan pemulangan kami untuk 1 (satu ) masa sahaja:

(i) Semua pulangan mesti masih dalam keadaan baru dan mempunyai semua pembungkusan asal dan kandungan asal termasuk.
(ii) Seal & tag mestilah masih utuh dan dilampirkan untuk semua pulangan.
(iii) Produk yang dipulangkan mesti dibungkus dengan baik dalam keadaan baik untuk proses penyampaian balik,
(iv) Sebab Pulangan & Pertukaran mesti dinyatakan,
(v) Sekiranya terdapat kerosakan barangan disebabkan oleh pengangkutan kami, sila hubungi khidmat pelanggan kami dalam masa 24 jam dengan bukti foto.

Permintaan Pulangan dan Pertukaran anda mesti dikemukakan kepada pasukan khidmat pelanggan kami melalui e-mel kepada kami. Sila masukkan yang berikut dalam e-mel:

(i) Nombor Pesanan Anda,
(ii) Alamat E-mel Anda,
(iii) Butiran Peribadi Anda – nama penuh, nombor telefon bimbit kenalan & alamat penghantaran pesanan,
(iv) Nyatakan Sebab Pulangan & Pertukaran Anda.

Setelah menerima permintaan itu, anda akan menerima e-mel yang menyatakan demikian, tetapi kos penyampaian kembali ke syarikat kami dan pertukaran penghantaran kembali kepada anda (jika diperlukan) sepenuhnya di bawah biaya anda sendiri, kecuali produk yang rusak. Mohon jangan kembali kepada kami tanpa menerima e-mel kami penerimaan untuk pulangan & pertukaran, jika tidak, pulangan produk tidak diterima.

Jika anda tidak berpuas hati dengan kecacatan pada produk, sila hubungi pasukan perkhidmatan pelanggan kami untuk bantuan dan pasukan akan menyiasat masalah tersebut dan mengatur pertukaran produk dengan yang baru jika perlu dan dibenarkan. Mohon jangan kembali kepada kami tanpa menerima e-mel kami penerimaan untuk pengembalian & pertukaran, jika tidak, pengembalian produk yang dipersonalisasi tidak akan diterima. Anda mempunyai 7 hari untuk menukar pesanan anda (jika ia rosak) sebaik sahaja kes anda diterima.

Produk-produk yang diterima untuk pulangan dan pertukaran, kami akan menyediakan untuk anda dengan alamat kembali dinyatakan dalam e-mel penerimaan untuk kembali & pertukaran.